För att dina skor ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att sköta om dem på rätt sätt. Här hittar du information om hur du på bästa sätt tar hand om dina läderskor samt information om storlekar och vidder.

Skötselråd skoborste-stor_136

  • Dina skor är ofta enbart blankputsade från fabriken. Det är därför viktigt att putsa och impregnera dina skor innan du använder dem. Skorna ska sedan regelbundet putsas med skokräm i rätt färg och impregneras.
  • Om dina skor skulle bli våta ska de torka långsamt. Ställ inte skorna nära en värmekälla, då kan de spricka. Läder är ett levande material som måste återhämta sig. Det är därför viktigt att byta skor dagligen eller åtminstone ett par gånger i veckan så att skorna får vila.
  • För att bevara skons passform är det viktigt att använda skoblock då skorna inte används.
  • Tänk på att ofodrade skor och skor med färgade foder kan fälla, dvs. släppa färg.
  • Glöm inte att klacka eller sula skorna innan det är för sent.
  • Skor med ”blankt” skinn ska putsas med skokräm och impregneras. Skor i mocka eller nubuk ska borstas med rågummiborste och impregneras.
  • Allvädersmaterialet är av syntet och det är bara att torka av med en fuktig trasa, det blir inga saltränder av snö och slask. Allväderstövlar är ett bra alternativ till läderstövlar vid slaskväder. Allväderstövlar har sydda sömmar och dragkedja och kan då ej bli 100% vattentäta och går ej att jämföra med en gummistövel.

Skor kan ha olika typer av storlekar, detta beror på tillverkaren.

Storlekar

Här ser du en omvandlingstabell för de olika storlekarna.

skostorlekar

Vilken storlek som passar dig bäst beror mycket på lästen på skon. Två olika modeller i storlek 37 kan skilja sig ganska mycket från varandra. Vi har skor i olika breda läster, hur dessa skiljer sig är också olika beroende på tillverkaren.

Nedan följer en förklaring av olika vidder:

G-vidd = smal
H-vidd = normalbred
K-vidd = bred
M-vidd = extra bred